Botuline Toxine: wat is het en wat doet het?

artz-medical-blog-informatie-botox-behandelingen-mogelijkheden.jpeg

Meer informatie over de mogelijke behandelingen, ervaringen en weetjes.

In de wereld van nu willen we er allemaal op ons mooist uitzien en zijn we niet vies van wat cosmetische hulp hierbij. Iedereen heeft er wel eens van gehoord; botuline toxine. Maar weten we eigenlijk wel wat botuline toxine precies is? Hoe werkt het en waar kan je botuline toxine allemaal voor gebruiken?

Wat is botuline toxine eigenlijk?

Botuline toxine is een neurotoxisch gif dat door de bacterie Clostridium botulinum geproduceerd wordt. Bij een botuline toxine behandeling wordt deze door natriumchloride verdund waardoor de behandeling veilig kan worden uitgevoerd.  

Behandelmogelijkheden met botuline toxine.

Botuline toxine wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. De meest voorkomende behandeling is die tegen rimpels. Door botuline toxine in de spieren te spuiten reageren de spieren minder heftig en zo worden zichtbare rimpels verminderd. Vaak wordt deze behandeling toegepast voor de frons tussen de wenkbrauw en de fijne lijntjes rond de ogen, ook wel “kraaienpootjes” genoemd.

Het effect van botuline toxine gaat verder dan slechts uiterlijke veranderingen, botuline toxine wordt ook gebruikt bij mensen die last hebben van overmatig transpireren, tandenknarsen en zelfs migraine. Hoe dit werkt, gaan we uitleggen!

Injectables-botuline-toxine.jpg

Overmatig transpireren

Overmatig transpireren kan een grote hinder zijn in je dagelijks leven. Altijd rekening moeten houden of je geen zichtbare zweetplekken op je kleding hebt, of mensen in je omgeving het ruiken.. bepaald prettig is het niet. Gelukkig kunnen wij een behandeling met botuline toxine toepassen waarbij door middel van kleine prikjes in de oksel de zenuwen in de zweetklieren worden geblokkeerd en dus geen zweet meer produceren. Het resultaat van deze behandeling is na 3 tot 4 weken optimaal en blijft tot ongeveer 6 maanden merkbaar. Een herhaalbehandeling heeft tussen de 6 en 10 maanden effect.

Ik had sinds mijn pubertijd last van overmatig transpireren. Na alles geprobeerd te hebben in de afgelopen jaren had ik eigenlijk de hoop een beetje opgegeven. Gelukkig vertelde een kennis mij over de behandelmogelijkheden met botuline toxine. Dit was dus eigenlijk wel m’n laatste optie, ik ben super blij dat ik het heb geprobeerd en heb nu 2 maanden later nog steeds baat bij de behandeling. Geen nare bijwerkingen of complicaties. Over een aantal maanden ga ik zeker voor een tweede behandeling. “ - Daan (28)

Tandenknarsen

Tandenknarsen is een veel voorkomend probleem bij zowel jongeren als ouderen. Tandenknarsen wordt veroorzaakt door overgevoelige kaakspieren en uiteraard zijn ook deze spieren met botuline toxine te relaxeren. 

“Ik had al jaren last van tandenknarsen, heel vervelend en vrijwel niets hielp ertegen. Tot ik las over de behandeling van botuline toxine tegen tandenknarsen. Na wat research besloot ik het een kans te geven, ik maakte een afspraak bij Artz Medical en kon binnen 1 dag terecht. Na ongeveer 4 dagen merkte ik heel duidelijk verschil, ik slaap nu ook veel beter.” Maxime (32)

Migraine
Wanneer iemand last heeft van migraine is botuline toxine een goede manier om de pijn  te verminderen, uiteraard is botuline toxine géén medicijn tegen migraine. De spierspanningshoofdpijn zoals men dat noemt, is vaak een trigger voor migraine en kan nog dagen na een migraine aanval blijven hangen. Gelukkig kunnen we dit wél met botuline toxine behandelen. Wanneer iemand bij ons komt met klachten van migraine gaan wij voordat de eventuele behandeling van start gaat eerst met onze arts vaststellen wat voor type hoofdpijn de patiënt heeft. De meest voorkomende zones waar wordt geprikt tegen migraine zijn de frons tussen de wenkbrauw, de slapen en de spieren op het hoofd (rond de haargrens) en in de nek. Het effect van deze behandeling blijft ongeveer 3 tot 4 maanden, daarna is herhaling van de behandeling geadviseerd.

De behandelende arts heeft botuline toxine geïnjecteerd langs m’n haargrens, bij mijn frons en in mijn nek. Na ongeveer een week voelde ik minder spanning in m’n hoofd en was de migraine sterk verminderd. Deze behandeling is zeker het proberen waard!” - Leonie (28)

Wist je dat?

Preventief botuline toxine spuiten geen zin heeft. Je hoort vaak verhalen van mensen die zeggen dat je maar beter vroeg kunt beginnen met botuline toxine spuiten om rimpels te voorkomen. Dit is een fabel. Je kan niet van te voren voorspellen waar je rimpels gaat krijgen, dus wie weet ben je al die jaren voor niks of op de verkeerde plek aan ‘t spuiten.

Het verschil tussen botuline toxine en fillers; Botuline toxine wordt gebruikt om de werking van spieren te verminderen of geheel plat te leggen, dit is dus zeker effectief bij het behandelen van de frons tussen de wenkbrauwen. Maar bij het opvullen van volume verlies, bijvoorbeeld in de lippen, kin of neus wordt gebruik gemaakt van fillers.

Het effect van botuline toxine is plaatselijk en heeft alleen effect op de geïnjecteerde plek.

Je lichaam botuline toxine op natuurlijke wijze afbreekt, dit gebeurd geheel zonder bijeffecten.  Daarom is herhaling van behandeling nodig.

Botuline toxine ook een goede oplossing is voor de zogeheten “sinaasappel kin”. Wanneer je last hebt van putjes in je kin kunnen deze verminderd worden door een behandeling met botuline toxine.