Acne en voedselintoleranties - moet u een bloedtest overwegen?

Kan een voedselintolerantie de oorzaak zijn van acne en dient u een test uit te laten voeren om uitsluitsel te geven?

Er zijn tal van (tijdelijke) oplossingen, behandelingen en diverse middeltjes op social media en internet te vinden voor zo ongeveer elke huidaandoening en dus ook acne is daar geen uitzondering op. Een nieuwe behandeling krijgt inmiddels steeds meer aandacht; de voedselintolerantietest. Een dergelijke test kan de oorzaak van uw puistjes achterhalen. Anders dus dan veel reguliere oplossingen, pakt deze behandeling niet de gevolgen maar de oorzaak aan. 

Wat is een voedselintolerantie test?

Het uitgangspunt voor het ondergaan van deze test die de oorzaak van acne achterhaalt komt voort uit een mogelijke intolerantie voor bepaalde voedselsoorten. Om dit te diagnosticeren, zal de arts een bloedtest afnemen op zoek naar ontstekingsmarkers; immunoglobine G (IgG stoffen), in tegenstelling tot IgE stoffen die geen intolerantie veroorzaken maar een allergie. Intoleranties en allergieën zijn het makkelijkst te onderscheiden in het feit dat allergieën een directe en duidelijke reactie geven en intoleranties geen duidelijke symptomen geven als je je hier niet bewust van bent.  

Door middel van een voedselintolerantie test wordt getest op diverse voedselsoorten en bepaald welk voedsel dus uit het dieet moet worden verwijderd. Eventueel kunt u de test na enkele weken tot maanden wederom laten uitvoeren om te kijken of de markers verbeteren of slechter worden zodat de voedselsoorten die uw klacht(en) veroorzaken kunnen worden achterhaald.

Een voedselintolerantie test kan de oplossing zijn voor klachten zoals angst, depressie, migraine, overgewicht, stemmingswisselingen, maag- en darmklachten en sinds enige tijd is dus ook acne aan deze lijst toegevoegd.

De kosten van een voedselintolerantie test bedragen 169 euro, mocht je daar een volledig consult bij willen kost dit 90 euro extra. Tijdens een consult kunt u een volledige screening met een arts verwachten, die uw klachten identificeert, bloed afneemt en na afloop van de resultaten contact met u onderhoudt over het verloop.

Welke invloed heeft een mogelijke intolerantie op acne?

IgG stoffen maken deel uit van de immuunrespons van ons lichaam, waardoor een positieve IgG test (aangetoonde voedselintoleranties) verband houdt met diverse huidaandoeningen waaronder acne. De test kan identificeren voor welke voedselsoorten uw lichaam intolerant is. Vervolgens zal door een aangepast dieet moeten worden achterhaalt welke voeding nu wel of geen duidelijke invloed heeft acne.

Daarentegen moet u wel oppassen dat u niet overmatig voedsel uit uw dieet gaat schrappen waardoor mogelijke tekorten ontstaan. Indien u overduidelijke intoleranties heeft, kunt u daarbij voedingssupplementen nemen die deze eventuele tekorten aanvullen. Ook hoeft u niet de rest van uw leven obsessief allerlei soorten voedsel te schrappen uit uw dieet, nadat u eenmaal weet welke voedselsoorten duidelijke klachten veroorzaken en welke niet dan kunt u hier rekening mee houden. 

Overige oorzaken van acne

Er zijn diverse aanwijzingen dat acne zou kunnen optreden als gevolg van voeding, een voedselallergie of een intolerantie. Acne is daarentegen een zeer complex samenspel tussen huidverlies, genetica, hormonen en ontstekingen die worden veroorzaakt door bacteriën. 

Naast een mogelijke intolerantie, zijn dus ook veel andere factoren van invloed. Dit dient u in uw achterhoofd te houden bij het ondergaan van een voedselintolerantie test. Het kan namelijk zo zijn dat een test een deel van de oorzaak aanpakt, maar verdere behandeling nodig zal zijn om bijvoorbeeld hormoon disbalans of ontstekingen te doen verhelpen. 

Waar dien je rekening mee te houden?

Ook is het heel belangrijk altijd rekening te houden met waar u een dergelijke test laat uitvoeren. Er zijn online namelijk ontzettend veel aanbieders, die van alles claimen maar in feite absoluut niet hetzelfde aanbieden. Zo dient de kwaliteit van een voedselintolerantie test heel hoog te liggen en zijn er veel voorwaarden waaronder een test als geldig en zeker mag worden beschouwd. 

Daarnaast is het verstandig te kijken naar de prijs van een test. Er worden namelijk online ook veel ongeloofwaardig goedkope testen aangeboden of testen die thuis uitgevoerd kunnen worden. Dit is niet per se slecht, maar houd hierbij rekening dat u een test niet zomaar overal onder elke omstandigheid kunt doen en dat er ook een houdbaarheidsdatum zit aan afgenomen bloed, wil dit nog goed zijn als testmateriaal.

Het gevolg hiervan is dat u kostbare tijd en geld verspilt aan iets en daarbij met een verkeerde indicatie aan uw klachten denkt te werken. Zo raden wij ook aan een dergelijke test te doen bij een bedrijf waar BIG-geregistreerde artsen werkzaam zijn en naast het ondergaan van een voedselintolerantietest ook verdere of andere behandeling van uw acne mogelijk is. Win dus altijd advies in bij een geregistreerde professional en laat u niet beïnvloeden door woorden op internet, zonder duidelijke onderbouwing. 

De invloed van voedsel op huidproblemen

De resultaten zijn sterk afhankelijk per persoon. Bij de één heeft een intolerantie een grotere invloed op de huidconditie dan bij de ander. Daarbij zijn dus, zoals eerdergenoemd, diverse andere factoren van invloed.  Meerdere voedingsdeskundigen en dermatologen zijn van mening dat er steeds meer aanwijzingen zijn die aangeven dat eenvoudige suikers of eenvoudige koolhydraten voor veel mensen een deel van hun huidproblemen zouden kunnen veroorzaken. 

Hoewel dit nog niet geheel overtuigend is bewezen, hebben sommige mensen met acne een verbetering van hun huid ervaren, nadat ze een dieet met een lage glycemische index (GI) volgden, dit kan worden bereikt door:

Een verhoging van de consumptie van vers fruit, groenten, vis, olijfolie, volle granen en knoflook. Daarentegen moet u juist de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoals koekjes, cakes, wit brood, flesjes drank en ijsjes sterk verminderen. Als iemand geraffineerde suikers of een eenvoudig koolhydraat eet zoals witbrood of taart, zal de bloedglucosespiegel aanzienlijk stijgen. Als reactie hierop zal het lichaam het hormoon insuline aanmaken om deze stijging te bestrijden.

Zodra dit hormoon wordt aangemaakt, zal het lichaam ook andere hormonen aanmaken, deze worden ook wel IGF’s genoemd. Dit zijn insulineachtige groeifactoren die de activiteit van de olieklieren kunnen verhogen, welke op hun beurt weer hormonen beïnvloeden die acne kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld testosteron.

Richtlijnen in de VS en Europa stellen nog steeds duidelijk vast dat mensen niet moeten proberen om acne te bestrijden met alleen voeding, omdat er geen overtuigend bewijs is dat dit de enkele oorzaak is van acne, maar er lijkt daarentegen wel een sterk bewezen verband te bestaan tussen de vorming van acne en de inname van suiker.

Als u last heeft van acne en hier graag vanaf wilt, vraag dan altijd advies aan een dermatoloog of BIG-geregistreerde arts die gespecialiseerd is in huidproblemen.