Voedselintolerantietest. Wat is goed voor jou?

Voedselintolerantietest - banner - blog afbeelding.jpg

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn  “the key to happiness” toch kan het zo zijn dat je je nog steeds vermoeid en lusteloos voelt. Bij Artz Health bieden wij een voedselintolerantietest aan die je meer inzicht geeft in hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Dit inzicht en de juiste vervolgstappen kunnen je helpen de vermoeidheid en lusteloosheid eindelijk achter je te laten.

Hoe ontstaat voedselintolerantie?

Door medicijnen, stress, infecties en schadelijke stoffen uit het milieu kan de integriteit van de darmwand worden aangetast. Hierdoor kunnen voedseldeeltjes door de darmwand glippen en kan het immuunsysteem een immuunreactie tegen deze voeding proteïnen beginnen.

Voedselintolerantie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, denk aan stress, schadelijke stoffen vanuit het milieu, bepaalde medicijnen of mycoses. Deze factoren kunnen de darmwand aantasten met als gevolg dat voedingsstoffen tussen de darmwand kunnen glippen. Wanneer dit gebeurd ontstaat er een immuunreactie in het lichaam, die getriggerd worden door de voeding

De antilichamen en voedingsantigenen die vechten tegen de ontglipte voedingsstoffen vormen een immuuncomplex dat zich vast kan hechten aan organen en weefsel. Wanneer dit immuuncomplex wordt vernietigd door fagocytische cellen en het complement systeem kan omliggend weefsel beschadigd raken. Met als gevolg, kleine ontstekingen die chronisch kunnen worden. Mogelijke symptomen zijn onderverdeeld in gasto-intestinale klachten, chronische aandoeningen, huidproblemen en overgewicht.


Onder de gasto-intestinale klachten vallen:

 • Opgeblazen gevoel

 • Ziekte van Crohn

 • Constipatie

 • Diarree

 • Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

 • Misselijkheid

Chronische aandoeningen:

 • Hoofdpijn

 • Migraine

Huidproblemen:

 • Constitutioneel eczeem-achtige huidproblemen

 • Eczeem

 • Psoriasis

Overgewicht:

 • Chronische gewichtsproblemen

 • Obesitas

Type I en type III

Bij een type I-allergie (klassieke allergie) is er sprake van een onmiddellijke reactie. Het immuunsysteem produceert specifieke lgE-antilichamen. Symptomen verschijnen vaak binnen seconden tot minuten, denk aan hevige zwelling, moeite met ademhalen, uitslag, jeukende huid of zelfs een anafylactische schok.

Bij een type III-voedingsallergie (vertraagde allergie) produceert het lichaam specifieke lgG-antilichamen. Deze antilichamen kunnen een ontstekingsproces leiden. Het kan voorkomen dat de symptomen zich pas dagen later uiten.

Wat houdt een voedselintolerantie test in?

Wanneer patiënten langs komen voor een voedselintolerantie test proberen we eerst in kaart te brengen hoe de leefstijl van de patiënt is. Welke voeding wordt dagelijks tot wekelijks genuttigd, waar let je zelf al op en hoe voel je je? De oorzaak van vermoeidheid, huidirritatie, maag -en darmklachten etc. is vaak terug te vinden in je voedingspatroon. Daarom is het belangrijk dat we aan de hand van bloedonderzoek in kaart brengen van welke tekorten er eventueel sprake is.

Welke voedselintolerantietesten biedt Artz Health?

 • De screen+ test meet de 44 meest voorkomende voedingsmiddelen

 • De basic test meet 90 voedingsmiddelen

 • Complete test meet 270 voedingsmiddelen

Nadat uw resultaten binnen zijn gaan we deze uitvoerig bespreken. Als u de wens heeft, kunnen wij samen een voedingsschema opstellen met de juiste voeding.

Het verhaal van Roos.

Vanaf kleins af aan merkte Roos dat ze wat voller was dan andere leeftijdsgenoten, ze sportte voldoende maar kon niet alles eten zoals haar vrienden en vriendinnen. Frustrerend voor een jonge meid en daarom besloot ze rond de periode dat ze naar de middelbare school ging te beginnen met een dieet waarbij ze alleen nog droog brood en water tot zich nam. Ze viel wel af, maar realiseerde zich dat dit niet de gezonde manier was. Op een gegeven moment maakte Roos kennis met de fitnesswereld en hier voelde ze zich fijn bij! Naast fitness deed Roos aan boksen en basketbal en sportte ze soms wel twee keer per dag. Uiteraard is beweging ontzettend belangrijk, maar om het gewenste resultaat te behalen moet je voeding tot je nemen die voor jouw lichaam heilzaam is.

Twee jaar geleden besloot Roos het anders aan te pakken en ging zich meer verdiepen in voeding. Welke koolhydraten, vetten en eiwitten heb je nou echt nodig? En wat kan je wel en niet eten als je hier rekening mee wilt houden? Roos merkte dat ze veel vocht vast hield, haar gewicht kon van dag tot dag met een aantal kilo’s verschillen. De misselijkheid en vermoeidheid waren onverklaarbaar, je zou denken als je goed op je voeding let en voldoende beweegt je hier juist energie uit haalt! Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk verder te zoeken naar de oorzaak van de klachten.

Samen met Roos hebben we gekeken naar haar klachten, om Roos meer inzicht te geven in wat wel en niet bevorderlijke voedingsstoffen voor haar zijn, hebben we gekozen voor een algemene bloedtest en de basic test waarbij wordt getest op 90 verschillende voedingsstoffen. Hieruit is gebleken dat Roos intolerant is voor kip en ei, iets wat Roos regelmatig tot zich nam. “net voordat ik de uitslag kreeg at ik nog kip met ei, en voelde me direct erna misselijk. Toen ik kort daarna hoorde dat ik intolerant ben voor kip en ei verklaarde dit een hoop”

Vanaf dat moment heeft Roos kip en ei zoveel mogelijk geschrapt uit haar eetgewoonten. Ze voelt zich energieker en houdt minder vocht vast! “ik raad de voedselintolerantietest zeker aan!”

Je kunt Roos volgen op Instagram; @Fitroosje

Je kunt Roos volgen op Instagram; @Fitroosje

Artz HealthLotte Arts